11 de Febrer. Dia de la xiqueta i la dona en la Ciència.

11defebrer.org

 11 de febrer és una iniciativa ciutadana per a commemorar el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència a través d'activitats per a: Visibilizar el treball de les dones que es dediquen a les àrees STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) , creant així referents femenins per a la infància que puguen contribuir a l'elecció d'estes àrees com a carreres professionals. Conéixer els diferents factors que afecten la situació actual de la dona en les àrees STEM per a fomentar pràctiques que conduïsquen a la seua eliminació i aconseguir la igualtat de gènere en l'àmbit científic.

 https://11defebrero.org/ 

 

CONEIXEM A MARIA BLASCO


 
María Antonia Blasco Marhuenda (Verdegás, Alacant, 1965) , coneguda com María Blasco, és una biòloga molecular espanyola especialitzada en els telómeros i la telomerasa. Dirigix el Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO) des de l'any 2011. Actualment és referent mundial en l'estudi dels telómeros (els extrems dels cromosomes) i l'enzim que els controla, la telomerasa, i la seua relació amb el càncer i l'envelliment i ha aconseguit, gràcies a l'àmplia divulgació dels seus treballs, popularitzar estos termes.

"La telomerasa manté els telómeros, que són unes estructures fonamentals per a l'estabilitat dels cromosomes. Açò és essencial per al càncer, perquè les cèl·lules tumorals es dividixen més del compte i, si no tingueren telomerasa, no es podrien dividir. Per això, tindre la telomerasa alta és una de les alteracions més comunes de tots els tipus de càncer. En el cas de les cèl·lules sanes, l'assumpte és que no disposen de suficient telomerasa, la qual cosa segurament és un mecanisme de protecció contra el càncer. La falta o acurtament de telómeros explica per què envellim i per què es produïxen moltes enfermedades"

Al llarg de la seua carrera científica María Blasco ha rebut nombrosos premis, entre els que figuren: el Josef Steiner en investigació del càncer (2004) ; la medalla d'or de l'Organització Europea de Biologia Molecular (EMBO) al millor investigador europeu menor de 40 anys (2004) ; el premi Ciència Europea de la Fundació Körber (2008) ; el «Rey Jaime I» d'investigació bàsica (2008) ; o el Premi Nacional d'Investigació «Santiago Ramón i Cajal» en l'àrea de Biologia (2010) . 

 

*Entrevista en Interlinees, Revista digital de Xarxa Elèctrica d'Espanya, octubre 2013. 

 

Comentaris